När sommarlovet går mot sitt slut, är det inte bara vädret och årstiden som kräver andra förberedelser. Att gå från en lång sommarledighet, tillbaka till strikta rutiner som innebär att stiga upp tidigt på morgonen, kan vara utmanande för alla, särskilt för barn. För att enklare hantera denna övergång, utforska gärna följande strategier och idéer:
Gradvis anpassning tillbaka till rutinerna
God sömn är viktigt för att vi ska känna oss tillräckligt energiska för att klara av våra dagar på bästa möjliga sätt. För att vänja nervsystemet och nollställa "den inre klockan" är det bäst att börja justera långsamt och justera sömnschemat successivt.
Att vistas i solljus tidigt på dagen påskyndar frisättningen av melatonin, sömnhormonet, vilket hjälper oss att somna tidigare och kalibrera våra sömnmönster [1]. Men det handlar inte bara om att vakna och stiga upp tidigare, det handlar också om att hitta tillbaka till trygga rutiner som att börja dagen med en hälsosam frukost följt av aktiviteter kopplade till utbildning, som att sammanfatta de ämnen som behandlades under föregående läsår. Eftersom det kan vara väldigt hektiskt när skolan väl börjar igen, är denna fas också idealisk för att ta itu med icke-akademiska ansvarsområden som läkarbesök och andra ärenden och åtaganden. Genom att proaktivt ta itu med dessa uppgifter innan skolan börjar på nytt, behöver inget störa dina tankar när du väl ska fokusera på skolstarten.
Allt organiserat?
Innan skolan börjar är det ett bra läge att göra en inventering. Vilken utrustning har jag, vad kan behöva förnyas eller införskaffas inför detta läsår? Hur är arbets-/studiemiljön organiserad? Är den väl upplyst, tyst distraktionsfri? Har barnen tillräckligt med kläder för de växlande årstiderna? Finns det några fritidsaktiviteter eller nya fritidsintressen planerade för i år? Behövs det något till dem? Bäst att göra det innan skolan börjar och tillsammans som en familj! En checklista som ni kan arbeta med tillsammans är ett fint sätt att inkludera barnen och ge dem en känsla av struktur.
Familjetid / trygga utrymmen
Tyvärr är skolan inte alltid bara spännande utan kan även få barnen att känna sig väldigt oroliga. Skapa utrymme för öppen kommunikation om förväntningar inför det nya läsåret, om eventuella förändringar, om oro eller rädslor som barnen kan ha och uppmuntra dem att uttrycka sina känslor genom att möta dem med medkänsla och ett öppet sinne. Ta deras bekymmer på allvar och lär dem tidigt att prata om sina känslor. Passa på medan schemat inte är fullt ännu, spendera kvalitetstid med hela familjen och försök skapa en miljö som barnen känner sig trygga och glada att komma hem till.
Om alla dessa faktorer beaktas finns det inte mycket kvar att oroa sig för. Men övergångar som dessa är inte alltid lätta för barn. Öva tålamod och se till att de njuter av de sista dagarna av sitt sommarlov!
Författare: Devin Bayer